sâmbătă, 28 februarie 2009

Remedii contra gripei

Maghiranul
Se administreaza sub forma de infuzie: la o cana de apa clocotita se pun intre o lingurita si jumatate si patru lingurite de pulbere de maghiran; se lasa vasul acoperit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Indulcit cu miere, ceaiul se bea intotdeauna fierbinte. La 10-15 minute vom transpira, eliminand din abundenta toxine, in timp ce sinusurile si caile respiratorii superioare se vor decongestiona. In fazade coctiune, inainte de declansarea bolii, se bea cate o cana de ceai la 20-40 de minute, timp de cateva ore. In cazul cand gripa s-a declansat, ceaiul se va bea numai in afara perioadelor de febra, cu aceeasi frecventa, timp de o zi.
Atentie: in magazine maghiranul poate fi prezentat sub forma de condiment si nu ca planta medicinala. Uneori poarta denumirea comerciala de majoran.

Tratamentul cu apa si usturoi
Se macina(prin masina de tocat carne) sau se zdrobesc(cu aparatul de facut mujdei) 6-8 capatani de usturoi, se aseaza intr-un borcan, peste care se toarna un litru de apa rece(de la chiuveta) si se amesteca. Pentru a diminua gustul si mirosul usturoiului, se mai pun doua linguri cu frunze de patrunjel fin tocate. Dupa cel putin sase ore, maceratul poate fi consumat dupa cum urmeaza: se beau zilnic(pana se termina cantitatea din borcan) 5-10 linguri sau inghitituri din maceratul strecurat.
Atentie: maceratul se strecoara pe masura ce este consumat, in rest fiind tinut in frigider. Se recomanda ca presoanelor afectate de gripa sa li se faca si frectii cu macerat(dar caldut) pe spate sau pe maini(pentru care se va prepara alt litru de macerat).
Celor care nu suporta usturoiul intern, li se pot face frectii si li se pot pune comprese pe talpile picioarelor(maceratul sa fie caldut). Daca gripa este insotita de frisoane si de febra, in urma tratamentului frisoanele dispar in cateva ore, iar temperatura corpului revine la normal in una-doua zile.
Usturoiul si mai ales maceratul de usturoi sunt eficiente si in prevenirea sau combaterea altor boli specifice iernii, precum: puseele reumatice, infectiile renale, cistitele, durerile de pipt si de cap de la frig, infectii ale ochilor, nasului si gatului etc.
Ne protejam sanatatea daca mancam de doua-trei ori pe saptamana cel putin 3-4 catei de usturoi(numai daca organismul il tolereaza).
Tratamentul descris a fost tedtat pe mai multe persoane care s-au redresat uimitor de repede cu ajutorul maceratului de usturoi.

Uleiul de sunatoare
Planta cruda sau uscata se toaca marunt si se umple cu ea o sticla, in care se adauga apoi ulei de floarea-soarelui. Sticla se pune langa soba sau o alta sursa de caldura si se lasa la macerat. Daca s-a folosit planta crda, ne dam seama cand este gata preparatul dupa faptul ca face floare; daca s-a folosit planta uscata, uleiul trebuie gustat din cand in cand: atunci cand este gata, va avea un gust de tanin(astrigent) si culoarea rosiatica.
Acest ulei se aplica pe piele in caz de alergie, arsuri(inclusiv solare), eczeme, iritatii etc. O lingura luata pe stomacul gol din acest ulei este utila in cazuri de fiere lenesa, de pietre la vezica biliara, precum si in cazul durerilor de cap care apar la persoanele care au probleme biliare.

Plante, esente antiseptice
Inca din antichitate se stie ca miresmele ne influenteaza comportamentul si starea de spirit, ne relaxeaza sau ne energizeaza. Cercetarile moderne au dovedit ca aromele ne pot ajuta sa ne imbunatatim starea de sanatate.
Cel mai simplu si natural mod in care putem beneficia de virtutile curative si calmante ale aromelor este utilizarea esentelor volatile, extrase din tulpina plantelor, flori, copaci, fructe, seminte.
Exista deja mai mult de 150 de uleiuri esentiale, fiecare avand parfum si proprietati terapeutice aparte: antiseptice, antiinflamatorii, decongestionante, calmante, antidepresive, tonifiante... Prin combinarea a doua sau mai multe esente se obtin nu doar o aroma unica, ci si efecte terapeutice mai puternice.

vineri, 27 februarie 2009

"Amurg" de Stephenie Meyer - partea a doua

Am promis ca voi reveni cu citate pe parcurs ce voi citi din acest mirific roman de dragoste si exact asta am sa fac.

"Am realizat brusc ca nu observasem niciodata cu ce era imbracat. Nu numai in seara asta, ci mereu. Se parea ca nu puteam sa imi iau privirea de la fata lui. M-am fortat sa ma concentrez acum."

"- Albastrul acela arata minunat pe pielea ta, imi spuse el, privindu-ma."

"Parea nelamurit. Se uita in ochii mei si am vazut cat de luminosi erau ai lui, mai luminosi decat ii vazusem vreodata, caramel auriu."

"- Nu-ti pasa daca sunt un monstru? Daca nu sunt om?
- Nu!"

"Se intoarse sa se uite la mine cu o privire melancolica. Ochii lui aurii i-au inlantuit pe ai mei si mi-am pierdut sirul gandurilor. L-am privit pana cand a intors capul."

"- Sunt nelinistit cand...sunt departe de tine. Ochii ii erau blanzi dar intensi, pareau sa imi inmoaie oasele. Nu glumeam cand te-am rugat joia trecuta sa incerci sa nu cazi in ocean sau sa nu te calce vreo masina. Tot weekendul am fost cu mintea aiurea, ingrijorat din cauza ta. Si, dupa ce s-a intamplat in seara asta, sunt surprins ca ai trecut de tot weekendul nevatamata."

"Vocea lui de catifea era irezistibila."

"- Nu vezi, Bella? Una este sa ma facpe mine nefericit si alta este sa fii si tu atat de implicata. Isi intoarse privirea chinuita spre drum, vorbind atat de repede incat abia intelegeam. Nu vreau sa simti asta. Vocea lui era joasa, dar imperativa. Cuvintele lui ma raneau. Nu e bine. Nu e sigur. Sunt periculos, Bella, te ro, intelege asta!
- Nu."

"- Plangi?
Parea ingrozit. Nu-mi dadusem seama ca umezeala din ochii mei daduse pe-afara. Mi-am sters repede obrazul cu palma si, sigur ca da, lacrimile tradatoare erau acolo, dandu-ma de gol."

"- Bella? M-am intors, iar el se apleca spre mine, cu fata lui palida superba, la doar cativa centimetri de a mea.
Inima a incetat sa-mi mai bata.
- Somn usor, mi-a spus el. Rasuflarea lui mi-a atins fata, ametindu-ma. Era aceeasi aroma extraordinara care emana din jacheta, dar intr-o forma mai concentrata. Am clipit, zapacita cu adevarat. El se retrase."

"Chiar nu era vina lui ca avea o voce atat de irezistibila. Sau ca ochii lui erau capabili de asa ceva."
"Dar la usa clasei unde aveam spaniola, sprijinindu-se pe perete - aratand ca un zeu grec mai mult decat avea oricine altcineva dreptul sa arate -, ma astepta Edward."

"- Chiar crezi ca tii la mine mai mult decat tin eu la tine? murmura el, aplecandu-se mai aproape de mine in timp ce vorbea, cu ochii lui patrunzatori de un auriu-inchis.
Am incercat sa imi amintesc cum sa expir. A trebuit sa ma uit in alta parte ca sa imi revin."

"Daca este cel mai bine pentru tine sa plec, atunci ma voi rani pe mine ca sa nu te ranesc pe tine, ca sa te protejez."

"Si atunci, cand camera s- a intunecat complet, am devenit brusc hiperconstienta ca Edward statea la mai putin de un centimetru de mine. Am fost uimita de electricitatea neasteptata care curgea prin mine, mirata ca era posibil sa fiu si mai constienta de prezenta lui decat eram deja. Un impuls nebunesc sa ma intind spre el si sa il ating, sa ii mangai fata perfecta, doar o data, in intuneric, aproape m-a coplesit. Mi-am incrucisat bratele la piept, cu palmele facute pumn. Imi pierdeam mintile."

"Fata lui m-a speriat -expresia ei era sfasiata aproape indurerata si atat de fioros de frumoasa incat nevoia de a-l atinge izbucni la fel de puternic ca si inainte. Salutul mi se opri in gat."

"Pielea ii era la fel de rece ca intotdeauna, dar dara pe care au lasat-o degetele lui pe pielea mea era incredibil de calda, ca si cum m-ar fi ars, dar inca nu simteam durerea."

"Edward ma astepta, sprijinit nonsalant pe peretele salii de sport, cu fata lui fermecatoare acum relaxata. Cand am pasit langa el, am simtit un sentiment ciudat de eliberare."

"Ochii lui arsera de sinceritate pentru un moment foarte lung, facand ravagii cu ritmul inimii mele, apoi devenira jucausi."

"Se intinse sa imi deschida usa, iar apropierea brusca mi-a facut inima sa palpite cu frenezie."

"Imi adresa zambetul lui strengar, oprindu-mi respiratia si inima. Nu-mi puteam imagina ca un inger ar putea fi mai frumos. Nu era nimic la el care sa poata fi imbunatatit."

"Toata agitatia a disparut in clipa cand m-am uitat la fata lui calma, calmandu-ma instant."

"Camioneta asta e indeajuns de batrana incat sa fie bunica masinii tale, ai putin respect."

"Camasa lui alba era tot fara maneci si o purta descheiata, astfel ca pielea alba si neteda a gatului curgea neintrerupta peste contururile de marmura ale pieptului, iar musculatura perfecta nu mai era acum doar sugerata sub hainele care o acopereau. Era prea perfect, am realizat eu, cu un junghi profund de disperare. Nu se putea ca aceasta fiinta dumnezeiasca sa imi fie destinata."

"Atingerea lui rece nu inceta sa imi faca inima s-o ia nebuneste la goana."

"De fiecare data, frumusetea lui ma sfasia de tristete."

"In lumina soarelui, Edward era socant. Nu ma puteam obisnui cu imaginea lui, desi ma holbasem la el toata dupa-amiaza. Pielea lui, in ciuda imbujorarii vagi date de vanatoarea de ieri, stralucea, ca si cum mii de diamante minuscule ar fi fost impregnate pe suprafata ei. Era intins pe iarba, complet nemiscat, cu camasa descheiata peste pieptul sculptat si incandescent, cu bratele scanteietoare dezgolite. Pleoapele lui stralucitoare, de un violet-deschis, erau inchise, desi, bineinteles, nu dormea. O statuie perfecta, sculptataintr-o piatra necunoscuta, neteda ca marmura, sclipitoare precum cristalul."

"Am stat in tacere, privindu-ne in ochi, incercand sa ne citim gandurile."

"Cat de relaxat, cat de uman parea acum in timp ce radea, cu fata lui ingereasca netulburata! Era un Edward diferit de cel pe care il cunoscusem la inceput. Si m-am simtit si mai atrasa de el."

"Bratul lui se stranse intr-o capcana de netrecut in jurul taliei mele."

"- Esti intoxicata de prezenta mea."

"pur si simplu isi apleca fata spre mine si isi trecu buzele incet de-a lungul obrazului meu, de la ureche la barbie si inapoi. Am tremurat."

"Visul oricarui tata, ca fiica lui sa fie plecata de acasa cand incep hormonii s-o ia razna."

"I-am simtit mana, mai usoara decat aripa unui fluture, dandu-mi parul umed pe spate, astfel incat buzele lui sa poata atinge scobitura de dupa ureche."

"Adu lanturile! Sunt prizonierul tau!"

"tu reinvii omul din mine si totul e mult mai puternic pentru ca e nou."

"Doar pentru ca rezist vinului, nu inseamna ca nu pot aprecia buchetul, sopti el. Ai un miros foarte floral, a levanda... sau frezie, observa el. Imi lasa gura apa."

"vocea unui inger, dulce in urechea mea"

Incantator, nu? Sper sa va fi sporit curiozitatea astfel incat sa reusesc sa va conving ca merita citita aceasta carte. Eu o sa revin si cu o ultima parte de citate atunci cand o sa termin cartea de citit.

joi, 26 februarie 2009

Cura rapida de primavara

Va propun un regim de slabire care a fost publicat cu mai multi ani in urma intr-o revista elvetiana si promite pierderea unui kilogram pe zi, fara sa ne condamne la infometare. Noutatea pe care o aduce: macati pe saturate, dar un singur aliment pe zi. Deci: luni - zi de sucuri, marti - zi de cartofi, miercuri - orez, joi - fructe proaspete, vineri - paste, sambata - legume, duminica - tot ce vreti.

Luni - sucuri(spala grasimile)
Dimineata, la pranz si seara se consuma sucuri de fructe si legume in cantitate de 1,5 l(600 calorii). E bine sa le beti proaspete. Sucurile pot fi amestecate dupa dorinta. Recomandabile sunt urmatoarele cocteiluri: o portocala si un grapefruit stoarse in acelasi pahar, amestecate cu 2 lingurite suc de lamaie - aduc multa vitamina C; 100 ml suc de sfecla rosie amestecat cu 100 ml suc de telina, in care adaugati o lingurita de otet de mere - reglementeaza digestia; 300 g castraveti + o lingurita patrunjel tocat se baga in centrifuga si se amesteca apoi cu 100 ml suc de rosii si o lingurita suc de lamaie - dau senzatia de satietate; 200 ml suc de morcovi + 100 ml suc de mere - aduc multa vitamina A. In plus, apa minerala, ceai de plante si fructe la discretie.

Marti - cartofi(aduc putere)
Fierbeti 1 kg de cartofi (700 calorii) timp de 20 de minute. Curatati-i de coaja si pregatiti-i astfel: salata - taiati-i rondele si amestecati-i doar cu suc de lamaie; piure: zdrobiti cartofii, amestecati-i cu 3 linguri de lapte si patrunjel tocat; supa pasata: se fierb cartofii si se trec prin sita cu lichid cu tot. Peste zi - ceai de plante.

Miercuri - orez(elimina toxinele)
Din 200 g de orez uscat(800 calorii) se obtin 600 g orez fiert. Se fierbe orezul in apa fara sare, timp de 30 de minute. Se scurge, se imparte in 5 portii. Ideal ar fi ca portiile sa se manance ca atare, dar daca vi se pare un meniu greu, se pot adauga peste orez o lingura suc de portocala sau grapefruit, 5 linguri suc de rosii. Aveti voie sa beti 2,5 l apa minerala sau ceai de plante. Dimineata, cafea fara zahar. Orezul contine vitaminele B, E si saruri minerale: fier, magneziu, potasiu, care ajuta la deshidratare.

Joi - fructe(enzimele continute activeaza metabolismul)
Mic dejun: o delie de paine prajita sau graham + o felie de friptura rece sau branza uscata + un fruct. Aveti voie sa mancati, in total, 1,250 kg fructe(600 calorii), cu exceptia bananelor. Le puteti consuma crude sau sub forma de salate fara zahar, doar cu suc de portocale. Aveti voie sa beti pana la 2 l apa minerala si cafeaua sau ceaiul de dimineata fara zahar.

Vineri - paste(dau senzatia de satietate)
Pastele fainoase va aduc 850 calorii. Micul dejun: o felie de paine prajita sau graham, cu un strat subtire de unt, un ou tare. Pranz: fierbeti 150 g macarone sau alte paste in apa cu sare, timp de 10 minute. Din 150 g paste uscate se obtin 450-500 g paste fierte. Iata cum puteti sa le preparati: 150 g paste fierte se amesteca cu marar si patrunjel tocat si o lingurita cu varf(30 g) branza uscata rasa; 150 g paste fierte se amesteca cu un fir de usturoi verde tocat; 150 g paste fierte se amesteca cu o rosie taiata marunt si patrunjel tocat. Aveti voie 2 l lichid si cafeaua de dimineata fara zahar.
Sambata - legume(care aduc circa 600 calorii)
Micul dejun: 1 felie graham + 1 ou fiert tare + o cafea fara zahar. Cumparati legume care va plac(1 kg). Le puteti consuma crude sau fierte, combinate cu suc de lamaie sau otet de mere. La o masa, se mai poate consuma un ou(in afara de cel de dimineata) sau 60 g branza dulce. Peste zi, 1,5 l apa minerala.

Duminica - "banchet"(drept rasplata)
Micul dejun: sandviciuri cu branza si rosii - 2 felii paine parjita, unse cu un strat subtire de unt, si cate o feliuta de branza si rosii deasupra, cafea sau ceai fara zahar. Pranzul - gratar cu salata de cartofi si telina. Se frig 100 g carne de vita sau pasare si se serveste cu 500 g telina, fiarta in apa cu sare, timp de 10 minute si 125 g de cartofi fierti in coaja. Cina - salata din 100 g piept de pui, o salata verde, 1 fir de ceapa verde, 3 rosii, 1 ardei- toate taiate marunt, peste care se adauga 1 lingurita ulei si otet de mere. E voie si o felie de paine prajita. Desert - intre mese cate un fruct. In rest, apa minerala la discretie.

miercuri, 25 februarie 2009

"Amurg" de Stephenie Meyer

Cu ceva timp in urma am postat pe blog trailer-ul povestii de iubire dintre un vampir si o adolescenta de 17 ani, Twilight. Insa am citit pe mai multe forumuri si multe persoane care au citit cartea dupa care este facut acest film sustineau ca ar fi mult mai frumoasa cartea decat filmul. Nu m-am putut abtine sa nu caut aceasta carte si am fost foarte surprinsa la biblioteca atunci cand mi s-a spus ca aceasta carte este extrem de cautata si ca nu o au decat la raft,adica la sala de lectura si nu la imprumut acasa. Am mers la sala indemnata de curiozitate si am inceput sa citesc. Si surpriza...am citit pe nerasuflate primele capitole si am realizat ca este intr-adevar o carte exceptionala. In acest moment sunt la capitolul 8 si astept cu nerabdare sa merg din nou la sala de lectura sa citesc in continuare. Am extras insa pana acum cateva paragrafe care mi-au placut si le postez si pentru voi.

"De trei lucruri eram absolut sigura. Primul, Edward era vampir. Al doilea, o parte din el- si nu stiam cat de puternica era acea parte- era insetata dupa sangele meu. Si al treilea, eram neconditionat si irevocabil indragostita de el."

"Uneori il priveam, incapabila sa ma abtin, desi de la distanta, la cantina sau in parcare. Ii priveam ochii aurii devenind tot mai negri zi dupa zi. Dar la ore nici eu nu dadeam vreun semn ca exista, la fel cum facea si el cu mine. Eram nefericita. Iar visele continuau sa apara."

"Edward se uita fix la mine, curios, cu acelasi sentiment familiar de frustrare in ochii negri, acum mai clar decat de obicei.
I-am intors privirea, asteptandu-ma sa intoarca repede capul in alta parte. Dar in loc sa faca asta, continua sa se uite cu o intensitate cercetatoare in ochii mei. Nu se punea problema sa intorc eu capul. Mainile incepura sa imi tremure."

"Nu-mi venea sa cred ce avalansa de emotie pulsa prin mine si asta doar pentru ca se intamplase sa ma priveasca pentru prima data in sase saptamani."

"M-am uitat urat la fata lui perfecta. Ochii ii erau astazi luminosi din nou, o culoare aurie si adanca precum mierea. Apoi a trebuit sa cobor privirea, pentru a-mi aduna gandurile, acum amestecate."

"M-am saturat sa incerc sa stau departe de tine, Bella."

"M-am asezat automat, privindu-l cu precautie. Inca zambea. Era greu de crezut ca cineva atat de frumos putea fi real. Imi era teama ca ar putea sa dispara brusc intr-un norisor de fum, iar eu ma voi trezi."

"Acel zambet strengar care imi taia rasuflarea aparu din nou."

"[...]inclinandu-si usor capul intr-o parte cu un zambet socant de seducator."

"Se uita in jos, apoi ma privi pe sub genele lungi si negre, cu ochii lui caprui arzandu-ma."

"Vocea lui era ca mierea topita. Puteam sa imi imiaginez numai cat de coplesitori trebuiau sa fie ochii lui."

Promit ca voi reveni cu citate pe parcurs ce voi citi din carte.

marți, 24 februarie 2009

Fructele si alte produse si utilizarea lor in cosmetica

Avocado - datorita acizilor saturari pe care ii contine, este considerat "untul Tropicelor". Uleiul din pulpa fructului este un mijloc extraordinar de reparare a tenului sensibil si iritat. Preparati urmatoarea masca de fata: amestecati 1 albus de ou cu 1 lingurita de suc de lamaie, 2 lingurite de polen si 1/2 avocado dat pe razatoare. Intindeti pasta obtinuta pe fata, gat si decolteu. Lasati- sa actioneze 15 minute, apoi clatiti-va bine.

Bananele - fiind bogate in substante minerale, sunt adevarati killeri ai stresului care afecteaza si pielea. O masca cu banane amelioreaza imediat microcirculatia pielii. Deci: amestecati bine o banana mica cu o lingura de smantana, 2 linguri rase de branza de vaci si un galbenus de ou, aplicati-o pe fata, lasati-o sa stea 1/2 de ora, dupa care clatiti-va bine cu multa apa calduta.

Branza de vaci - calmeaza pielea iritata si o ajuta sa-si pastreze umiditatea. Amestecati o lingura de branza de vaci cu un galbenus, 1/2 lingurita de miere, o lingurita de tarate, o lingurita de smantana si cateva picaturi de zeama de lamaie. Intindeti compozitia pe fata si lasati-o sa actioneze 20 de minute.


Caisele - readuc stralucirea tenului obosit datorita continutului foarte ridicat in provitamina A. Se face o pasta din 3 caise proaspete(zdrobite), putin ulei si putina smantana, se maseaza in pilele, se lasa putin si se clateste fata cu apa calduta.

Castravetele - are un pH optim pentru piele. Iata un tonic excelent pentru tenul uscat si iritat: se marunteste (cu mixerul) 1/2 castravete curatat de coaja, se trece printr-o sita, iar sucul rezultat se amesteca cu zeama de la 1/2 lamaie, 60 ml suc de morcovi si 30 ml ulei de migdale. Cu lotiunea astfel preparata se tamponeaza fata si gatul.


Capsunele - contin vitamine si fructoza. Zdrobite, se amesteca cu putin unt pana ce devin pastoase. Se intind pe fata - o masca ideala pentru tenul uscat.

Drojdia de bere - contine in forma concentrata toate vitaminele din grupa B. Pentru frumusete: amestecati 4 linguri de drojdie de bere cu o lingurita de miere si cu putina apa si intindeti-o cu o pensula pe toata fata. Lasati-o sa stea 15 minute. Actioneaza ca o masca de curatire a tenului (cu efect de sugativa)!


Galbenelele - sunt un excelent antiinflamator datorita continutului in carotinoizi. Pentru inlaturarea impuritatilor pielii, se recomanda urmatoarea apa de fata: se oparesc doua linguri de galbenele cu 125 ml de apa clocotita, se lasa sa se infuzeze si se strecoara. Ceva mai tarziu, se adauga 5 ml de otet de mere.


Iaurtul - se amesteca 150 g iaurt probiotic (cu culturi vii) cu 50 ml infuzie de anason (preparata din doua linguri de seminte oparite cu 150 ml apa fiarta, lasate sa se raceasca si strecurate). Este o lotiune demachianta excelenta pentru orice tip de ten.

Levantica - regenereaza stratul antiacid al pielii. Pentru o frectie racoritoare se pune un pumn de flori de levantica intr-o sticla (inchisa la culoare) si se toarna peste ele 100 ml alcool de 50. Se lasa patru saptamani sa se macereze, apoi se storc, se filtreaza si se prepara o mixtura din o lingura de miere, 300 ml apa si 3 picaturi de tinctura de levantica.

Laptele - inmoaie parul aspru si zburlit. Pentru un clatit, este necesar 1/8 l lapte, care se maseaza in par cu ajutorul unei manusi de frotir(prosop). Dupa 1/4 ora se limpezeste parul cu apa calda. Matase curata!

Mierea - este un "atoatestiutor": stimuleaza irigarea sangvina, accelereaza eliminarea reziduurilor etc. si curata orice tip de ten. Reteta pentru apa de fata: amestecati 100 ml apa distilata cu o lingura de miere si 15 ml zeama de lamaie.

Morcovii - adevarate "bombe" cu beta-caroten, protejeaza pielea si lipezesc tenul. Se amesteca sucul stors din doi morcovi cu trei linguri de branza de vaci si o lingura de seminte de in macinate. Se intinde masca astfel preparata pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute.


Ovazul - din faina de ovaz se poate prepara o masca excelenta pentru gat si decolteu: se amesteca 4 linguri de faina cu putin lapte fierbinte si 1/2 lingurita zeama de lamaie pana ce se obtine o pasta. Se tinde pe zonele respective, se lasa 1/4 de ora si pe urma se clateste cu apa calduta.

Otetul - este un adaos eficient la apa de baie: netezeste pielea si are efect revigorant. In cada plina cu apa se toarna 1/2 l otet, daca se poate natural, adica de mere sau de alte fructe.

Rozmarinul - uleiurile sale aromate sunt revigorante. Persoanelor cu picioare reci li se recomanda o baie de picioare cu o lingurita de rozamrin la 2 si 1/4 l apa fierbinte (planta trebuie lasata sa se infuzeze cel putin un sfert de ora).

Sarea - este extrem de eficienta pentru relaxarea muschilor si articulatiilor. Se amesteca putina sare cu apa calda si se maseaza tot corpul.

Salvia - introdus in apa de baie, are efect antiseptic si astrigent. Se oparesc 3 linguri de salvie uscata + 3 linguri de ceai negru cu un litru de apa clocotita, se lasa 30 de minute, se strecoara si se adauga la apa de baie.

Taratele - curata porii si catifeleaza pielea daca sunt folosite ca adaos la apa de baie. Se fierb 250 g tarate de grau in circa 3 l lapte, vreme de 15 minute. Lichidul cald se strecoara printr-un tifon, direct in apa de baie. Durata baii: 20 de minute si nu este urmata de dus.

Teiul - se pun cateva flori de tei intr-o ceasca si se acopera cu ulei de migdale. Se lasa la soare doua saptamani, se filtreaza si cu uleiul astfel obtinut se maseaza picioarele obosite.

Telina - datorita uleiurilor eterice, potasiului si vitaminelor pe care le contine, are un puternic efect diuretic. Se consuma cruda (rasa sau sub forma de suc).


Viorelele - curata tenul gras. Reteta pentru lotiune: se introduc 3 linguri de viorele (culese proaspat) in 300 ml lapte si se lasa sa se incalzeasca incet, pana ce laptele incepe sa miroasa puternic. Se ia vasul de pe foc inainte ca laptele sa-nceapa sa fiarba si sa se formeze spuma. Lotiunea -rece- se filtreaza si se foloseste zilnic.


Valerina - calmeaza nervii si infrumuseteaza pielea. Doua picaturi (se gaseste la farmacie) in apa de baie sunt suficiente.

Zerul - sub forma de lotiune (100 ml zer + o lingura zeama de lamaie + o lingura miere) intareste stratul antiacid al pieleii si regularizeaza productia de sebum.

Remedii cu oua de prepelita


Pentru caderea parului
Se amesteca si se omogenizeaza bine urmatoarele ingrediente: 10 galbenusuri de oua de prepelita, 2 fiole laptisor de matca liofilizat(se gasesc la Apicola), 1 lingurita de miere, 1 varf de cutit de drojdie de bere proaspata. Dupa ce se obtine un amestec omogen, se lasa la dospit 24 de ore intr-o incapere calda. Aceasta pasta se aplica pe pielea capului dupa spalarea cu sampon. In cazul instalarii cheliei, parul trebuie tuns scurt. Se acopera capul peste noapte cu un prosop curat, pana dimineata, cand parul se spala din nou, de preferinta cu ceai de musetel. Tratamentul se face pe parcursul a minimum 10 zile, putand fi continuat fara pauza si fara repercursiuni negative. Da rezultate la mai mult de 80% din cazurile de alopecie de diferite grade. Pasta ramasa nefolosita se poate pastra la frigider, pana la intrebuintare, iar albusurile ramase batute spuma sunt un excelent balsam pentru parul sanatos, dandu-i stralucire.
Masca pentru fata
Un galbenus de ou de prepelita se amesteca omogen cu o picatura de ulei de masline si doua picaturi de zeama de lamaie. Se intinde pe tenul curat in prealabil si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta sau ceai de musetel. Reda fetei stralucirea si hidrateaza tenul.

luni, 23 februarie 2009

Sfaturi pentru ingrijirea tenului


Crema pentru ten normal: radeti o sfecla rosie pe razatoare mica si amestecati-o cu putin iaurt. Se aplica pe obraz si de lasa sa se usuce. Se indeparteaza cu apa calda.
Alta crema: o lingura de zeama de lamaie se amesteca cu 3 linguri de lapte fiert si tarate de grau, pana ce se obtine o crema groasa. Se aplica la fel ca reteta precedenta.
Tratament anti-riduri: radeti cativa cartofi cruzi, fara coaja. Aplicati razatura pe fata, iar cojile pe nas. Stati intinse si lasati masca sa actioneze o ora. Pielea devine catifelata, iar ridurile (prin repetarea retetei) dispar.
Pielea ca petala de ghiocel
In timpul zilelor friguroase de iarna, activitatea glandelor sebacee este mult redusa. Urmarea: cantitatea de grasime din stratul acid natural care protejeaza pielea este mai mica, aceasta devenind mai sensibila si mai palida. Ce va poate ajuta: aplicati un strat de crema de fata si decolteu si masati-o cu o periuta(cu miscari circulare) pana ce patrunde in piele.
Ten limpede si curat
Pielea descumata pare obosita, lipsita de prospetime. Taratele de grau amestecate cu apa limpezesc tenul, stimuleaza circulatia sangelui si provoaca astfel reinnoirea celulelor. Frecati-va fata si gatul cu tarate, de doua ori pe saptamana, iar daca pilelea dumneavoastra este sensibila, doar o singura data.
Tinerete si vitamine
Vitaminele A, C si E sunt "campioanele" produselor de frumusete. Folosite mai ales sub forma de masti(de ex. felii de rosii, foi de salata verde zdrobite si aplicate pe fata), ele netezesc pielea, ferind-o de imbatranirea prematura.
Un leac contra ridurilor: algele
O masca usor de preparat: amestecati un galbenus de ou cu cateva picaturi de ulei si 2-3 linguri de pudra de alge si adaugati zeama proaspata de lamaie si putina sare. Masca astfel preparata se aplica pe fata(nu si in jurul ochilor), se lasa 15 minute si se indeparteaza cu apa calduta.
Obrazul subtire cu mere se tine
Curatati un mar de coaja, dati-l pe razatoarea mica si amestecati-l cu un albus batut spuma. Intindeti-l pe fata si lasati-l sa actioneze vreo zece minute. Efectul este extraordinar, pentru ca masca cu mar curata pielea in profunzime.
Mixturi magice cu banane
Datorita substantelor pe care le contin, bananele sunt considerate "killer"-ii stresului si cand e vorba de piele. Iata o "mixtura" pentru ameliorarea microcirculatiei sangvine: o banana mica + doua linguri rase de branza de vaci + o lingura smantana + un galbenus, se amesteca bine si se plaica pe fata intr-un strat gros. Se lasa o jumatate de ora, dupa care se clateste fata cu apa calda.
Masca de fata cu seminte de floarea-soarelui
Ingrediente: un pumn de seminte cojite de floarea-soarelui, o lingurita de miere poliflora, o lingurita de untdelemn de plante presat la rece. Moda de preparare: se dau semintelae de floarea-soarelui prin rasnita de macinat cafea. Pentru eliminarea ultimelor impuritati, macinisul obtinut se cerne printr-o sita cu ochiuri mai mari. Se topeste mierea in putina apa calda si se amesteca lichidul cu pulberea de seminte si untdelemnul. Daca preparatul este prea gros, se mai adauga putina apa calda, pana se obtine o pasta ce poate fi intinsa usor pe obraz.
Intrebuintare si efect: pasta se intinde uniform pe obrazul, gatul si decolteul foarte bine curatate inainte, se lasa sa actioneze o jumatate de ora, dupa care se clateste cu apa calduta.
Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitamina E, ulei si lecitina si formeaza impreuna cu substantele hranitoare din miere si ulei un produs exceptional pentru ingrijirea obrazului. Se recomanda in toate tipurile de ten. In locul mierii, se poate folosi, pentru variatie, galbenus de ou sau smantana proaspata.
Masca pentru ten incarcat si gras
-are efect de curatire si astrigent-

Compozitie: 2 linguri de pudra de argila, 1 lingurita apa, 1 lingurita iaurt biologic(de la tarani sau preparat in casa), putin suc de lamaie.
Preparare si folosire: se amesteca ingredientele si crema obtinuta se intinde pe fata bine curatata inainte. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se spala. Frecati usor cu degetele cand o aplicati. Dupa clatire, stergeti fata cu un tampon inmuiat in ceai de menta.
Masca pentru ten uscat
-hraneste si netezeste epiderma-

Compozitie: 4 linguri de argila, 1/2 avocado, 4 linguri apa de portocale.
Preparare si folosire: se amesteca ingredientele si se aplica in strat gros, pe fata, gat si decolteu. Lasati-o sa actioneze 20 de minute, apoi stergeti-o cu tampoane de vata inmuiate in apa de portocale.
Reteta: se taie o portocala cu coaja felii subtiri, se pune intr-o casoleta de portelan si se opareste cu o ceasca de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze de seara pana dimineata. Se strecoara si se foloseste lichidul obtinut.
Masca pentru ten sensibil
-calmeaza si decongestioneaza-

Compozitie: 2 linguri de argila, un albus de ou, 2 lingurite infuzie de levantica.
Mod de preparare si folosire: se amesteca ingredientele si se intinde masca pe fata, gat si decolteu. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se scoate cu comprese inmuiate in infuzie calda de flori de levantica.
Masca pentru piele imbatranita si cu tendinta de ridare
-reglementeaza umiditatea obrazului-

Compozitie: 4 linguri argila, 2 linguri miere de albine, 4 lingurite de ulei jojoba sau de masline.
Mod de preparare si folosire: se amesteca toate ingredientele si se intinde masca pe obraz, gat si decolteu. Lasati sa actioneze 20 de minte, apoi clatiti-va bine cu o infuzie de flori(musetel, albastrele, tei, levantica etc.).
Masca Minune pentru toate tipurile de ten
-improspateaza, tonifica, intarzie aparitia ridurilor, calmeaza, hraneste, netezeste pielea-

Compozitie: ulei de plante aromate, un galbenus, cateva picaturi de suc de lamaie.
Reteta uleiului de plante: o lingurita de flori de galbenele, o lingurita flori de cimbru, o lingurita flori de musetel, o lingurita flori de levantica se amesteca bine, se pun intr-un vas de sticla cu gura mai larga. Se toarna peste 100 de grame ulei de seminte de struguri(se gaseste la magazinele naturiste). Se lasa 2 saptamani sa se macereze la soare sau la loc calduros. Se scutura sticla din cand in cand. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa, in loc racoros.
Aplicare si efect: uleiul de plante aromate se amesteca picatura de picatura cu galbenusul de ou si sucul de lamaie, pana ce se obtineo pasta de consistenta maionezei. Se intinde pe fata, gat si decolteu. Se lasa sa actioneze o jumatate de ora, apoi se spala cu apa calduta. in final, se sterge fata cu un tampon de vata inmuiat(si stors) in otet de mere natural sau apa cu lamie.
Masca naturala de improspatare a tenului
Se recomanda o crema rapida de ou, pentru care aveti nevoie doar de un albus si o lingurita de crema de fata obisnuita(cea pe care o folositi). Cu o furculita sau si mai bine cu mixerul, albusul se bate spuma, apoi se incorporeaza in crema, amestecand usurel. Produsul obtinut se intinde pe fata si gatul temeinic curatate inainte(cu un demachiant si apoi cu sapun neutru, de glicerina sau pentru copii) asemenea unei masti. Se lasa sa se usuce, apoi se spala cu multa apa calda. Crema de ou ii confera pielii un aspect proaspat si ingrijit. Este potrivita pentru toate tipurile de ten si face parte dinte cele mai eficiente produse cosmetice naturale de improspatare a tenului. Ideal este sa fie folosita dimineata.

duminică, 22 februarie 2009

Antistres si sedative


Ritmul rapid de dezvoltare a epocii moderne atrage deupa sine o sumedenie de probleme. in permanenta trebuie sa facem fata unei multitudini de situatii, peste tot, si la serviciu si acasa,apar probleme si suntem vesnic in criza de timp. Chiar si cand dorim sa ne delectam si ne asezam in fata televizorului, riscul sa fim stresati este imens, mai ales urmarind prograbele de stiri.
Majoritatea oamenilor sunt in permanenta incordati si, cand au senzatia ca "plesnesc", apeleaza la calmante. Este ingrijorator faptul ca, in ultimul timp, s-a marit enorm consumul de calmante si antidepresive, iar in multe cazuri, acestea au cauzat dependenta si efecte secundare(dureri de cap dimineata etc.). Alternand calmante, somnifere si energizante, se "biciueste" sistemul nervos, se distruge ficatul, metabolismul si, in cele din urma, intreg organism.
Preparatele naturale sunt singurul remediu impotriva stresului, impotriva dependentei de somnifere. In general, in preparatele traditionale se folosesc aminoacizi si vitamina B6.
Cel mai indicat aminoacid pentru combaterea anxietatii si a stariloo depresive este L-tirozina. Aceasta participa la producerea substantelor ce fac posibila traversarea starilor de criza(epinefrita, neropinefrita si dopamina). L-tirozina contribuie si la functionarea normala a glandei tiroide, suprarenale si hipofizei.
Deseori se utilizeaza in acest scop si L-taurina. Aceasta are un rol important in stimularea activitatii sistemului nervos central si a muschilor inimii, avand si proprietati antispastice.
Acidul gama-aminobutiric contribuie la cresterea nivelului de serotonina din organism, influentand astfel dispozitia psihica si somnul.
Vitamina B6 face ca acesti aminoacizi sa-si exercite efectele in cele mai bune conditii,fiind un somnifer natural.
ATENTIE! Produsele naturale antistres au avantajul ca nu provoaca dependenta, iar in ziua urmatoare nu se resimte deloc efectul acestora.

New Moon

Continuarea mult asteptata a filmului Twilight este New Moon. Filmarile vor avea loc incepand cu luna marite, urmand ca in aceasta vara sa apara pe marile ecrane. Personal il astept cu sulfetul la gura!

Pierderea anormala a greutatii


In cazul in care, fara a avea un motiv deosebit, pierdem mult in greutatea corporala si slabim brusc, trebuie sa identificam obligatoriu cauza. Pierderea anormala a greutatii este un fenomen simptomatic serios,care nu trebuie neglijat.
Pierderea anormala a greutatii poate avea diverse cauza. Este posibil ca aceasta sa fie cauzata de diverse afectiuni ale stomacului,ficatului, intestinelor sau pancreasului, sau probleme de absorbtie.
Scaderea semnificativa in greutate poate fi cauzata si de tumori maligne, de boli infectioase si tulburari psihice.
Alcolismul
Si consumul excesiv de alcool poate cauza scaderea brusca a greutatii. In astfel de cazuri trebuie sa va adresati imediat medicului. In cazul alcoolismului avansat scade rezistenta organismului fata de bolile infectioase.
Scaderea in greutate in timpul pubertatii
La fetele aflate in perioada de pubertate, unul dintre factorii care pot cauza scaderea in greutate este si surmenajul psihic.
Infectia cu tenie
Bolnavul are pofta de mancare, se alimenteaza bine, dar cu toate acestea slabeste. Simptomele afectiunii sunt oboseala si durerile abdominale. Tenia este un parazit care traieste in intestine.
Afectiuni ale organelor hematopoietice
In trecut, bolile organelor hematopoietice erau greu de tratat.
In zilele de astazi, posibilitatea insanatosirii este mult mai ridicata. In cazul acestor afectiuni, scaderea in greutate este insotita de o stare de oboseala si, in anumite cazuri, de mici sangerari ale pielii.
Problemele functiei tiroidiene
Aceste afectiuni apar cand activitatea tiroidei se intensifica si, din acest motiv, organismul consuma toate rezervele naturale de grasime. Bolnavul devine iritabil, ii creste pulsul, nu suporta caldura, transpira si slabeste.
Diabetul zaharat
Diabetul cauzeaza scaderea brusca a greutatii,mai ales la tineri. Semnul incontestabil al bolii il constituie setea accentuata si cresterea cantitatii de urina. Cantitatea de urina poate atinge zilnic 5-6 litri. Aceasta semnifica o pierdere de zahar de aproximativ o jumatate de kilogram(2000 kcal).
Tumori
Tumorile maligne sunt, de asemenea, insotiete de scaderea anormala a greutatii. La debut, unicul simptom il reprezinta lipsa continua de apetit, care poate fi insotita de starea dea oboseala si ocazional de stare febrila.
Infectii
Anumite infectii ataca inidios organismul. Din acest motiv, primul semn ce poate fi identificat este scaderea in greutate. De restul simptomelor, aparent nesemnificative, bolnavul isi aminteste numai cand medicul il intreaba in legatura cu acestea.
Bronsita cronica
Ca urmare a bronsitei cronice de durata, bolnavul oboseste cu usurinta si scade in greutate.
Afectiuni ale stomacului, ulcer gastric
Lipsa poftei de mancare si problemele stomacului si intestinelor, legate de digerarea alimentelor, cauzeaza scaderea in greutate. In cazul in care, dupa masa, bolnavul acuza dureri abdominale puternice, bineinteles ca va manca mai putin, in faza acuta a ulcerului gastric, se poate astepta o scadere in greutate.
Afectiuni psihosomatice
In caz de afectiuni psihosomatice, problemele functionale ale organismului se pot explica prin diverse probleme psihice. Depresia acuta poate fi urmata de slabire, apatie si pasivitate. Adesea, bolnavul se adreseaza medicului numai ca urmare a indemnului hotarat al celor apropiati.
Spasmul sau ingustarea sfincterului esofagian interior
Este o afectiune insotita de slabire anaormala, ce apare la nou-nascuti. Spasmul sfincterului obstructioneaza stomacul si nou-nascutul vomita tot ce i s-a administrat.
Declin mental la persoanele in varsta
Bolnavul in varsta ce sufera de declin mental isi pierde interesul fata de mediul sau. Uneori nici nu mai vrea sa manace. In asemenea cazuri trebuie sa ne ocupam de alimentatia acestor bolnavi.
Sfaturi:
- in acelasi moment al zilei (pe cat posibil dimineata) verificati-va greuatatea corporala.
- cantariti-va greutatea pe acelasi cantar. Notati rezultatul.
- daca nu gasiti explicatia scaderii in greutate, adresati-va medicului. Foarte probabil, examinarea medicala va rezolva rapid problema.

joi, 5 februarie 2009

Polivitamine pentru copii


Copii au mai multa nevoie de vitamine decat adultii. Din fericire,astazi exista deja preparate complexe cu multe vitamine si minerale obtinute in exclusivitate din produse naturale.
In prezent, se comercializeaza si produse vitaminice care contin alaturi de zahar, substante sintetice si conservanti. Se pune intrebarea daca aceste produse sunt indicate pentru copii. Se stie ca gradul de absorbtie si de utilizare in organism a substantelor sintetice este mai dificil in comparatie cu al celor naturale.
Alimentatia copiilor prescolari si scolari din tara noastra este pe departe de a fi ideala, cu toate ca aceasta varsta necesita un aport alimentar rational si corespunzator. Dezechilibrele alimentare pot genera probleme grave in evolutia si cresterea normala a copiilor si, totodata, pot influenta in mare masura sanatatea viitorilor adulti.
Scopul principal al alimentatiei nu consta doar in alungarea senzatiei de foame, ci in asigurarea materialelor nutritive, vitaminelor si sarurilor minerale necesare functionarii optime a organismului. In cazul unui consum alimentar neadecvat cantitativ si calitativ, apare riscul ca organismul sa nu primeasca vitaminele necesare pentru dezvoltarea si regenerarea sa optima.
Majoritatea copiilor din tara noastra nu sunt alimentati in mod adecvat. Factorii externi(stresul, lumina artificiala, poluarea mediului inconjurator, radiatiile ionizante, conservantii alimentari, unele medicamente etc.) cresc nevoile vitaminice in plina dezvoltare.
Dusmanii principali ai copiilor, in primul rand ai celor care traiesc in orasele mari, sunt plumbul si cadmiul, care provin din gazele de esapament si din fumul de tigara. Conform unor date oficiale din anul 1990, la Londra, de exemplu, la noua din zece copii domiciliati in vecinatatea unui bulevard foarte circulat, cantitatea masurata a plumbului din sange a depasit nivelul admis, iar la jumatate din copii analizati, s-a ridicat la peste 20 micrograme, nivel acceptabil numai pentru adulti. Cercetatorii au constatat ca lipsa zincului din organism duce la cresterea fixarii plumbului si cadmiului in organism, deci prin consumul de zinc se poate reduce riscul intoxicarii cu aceste doua elemente poluante.
Copii din SUA sunt mai puternici, mai inalti si mai sanatosi decat cei care locuiesc in Europa. Inainte de toate, acest lucru este rezultatul alimentatiei rationale. Copii puternici si sanatosi dau un randament fizic si intelectual mult mai mare in cadrul activitatilor scolare, integrandu-se, apoi, mai bine in sistemul concurential. Atunci cand este vorba de dezvoltarea si sanatatea copiilor nostri, nu putem face compromisuri, trebuie sa le asiguram din toate, tot ce e mai bun.
Polivitaminele de calitate superioara pentru copii contin vitaminele A, D, E si C, precum si vitaminele din cadrul complexului B. Totodata, in componenta lor intra si elemente minerale importante: calciu, fosfor, iod, magneziu, cupru, zinc, mangan si potasiu. O excelenta metoda de a ne convinge copii sa le consume o reprezinta forma de prezentare- figurine de animale care pot fi mestecate si seamana cu bomboanele, dar nu contin zahar sau coloranti sinbtetici.

marți, 3 februarie 2009

Tusea la copii si tineri


Tusea poate avea legatura cu raceala sau gripa, insa daca persista si noaptea poate fi semnul unei boli mai grave, precum astmul.
O explicatie pentru tusea uscata care a aparut din senin poate fi o raceala sau gripa. In acest caz, tusea este insotita de secretii nazale si dureri de gat. Cand nu ai niciunul dintre aceste semne, iar tusea dureaza de mai mult de doua-trei saptamani, s-ar putea sa suferi de astm, alergie sau reflux gastroesofagian.
Tusea care apare in raceli si gripe este la inceput o tuse uscata, iritativa, urmata de o perioada de tuse productiva. Nu ar trebui sa tina mai mult de o luna. In acest context infectios avem de obicei si alte simptome: febra, secretie nazala, rinoree purulenta, frisoane, alterarea starii generale, mialgii (dureri musculare).Deoarece tusea este un reflex al cailor respiratorii, prin care se elimina secretiile, se recomanda ceaiurile calde, care mentin faringele umed. Poti lua si un sirop calmant, in functie de tipul de tuse: uscata sau cu expectoratie. La copii, se poate pune in nas, cu ajutorul unei seringi fara ac, ser sau apa de mare, inainte de culcare.
Dupa ce raceala a trecut, este normal ca tusea sa mai persiste. Aceasta tuse se numeste tuse reziduala si apare prin hiperactivitate bronsica, atunci cand treci de la o temperatura la alta sau cand faci miscare. Trebuie sa fie din ce in ce mai rara si sa nu mai deranjeze asa de mult.
Tusea uscata, asemanatoare celei din raceli, poate aparea si ca un efect al unor medicamente si dispare odata ce le-ai intrerupt. Daca totusi nu poti face legatura cu niciun tratament nou inceput, iar tusea persista de mai multe saptamani (ai deja o tuse cronica), este cazul sa-ti faci un examen ORL si o radiografie pulmonara, pentru a exclude posibile afectiuni ale cailor respiratorii. Doctorul iti va cere probabil si teste alergologice. Tusea uscata declansata mai ales noaptea de diferiti factori iritativi (praf de casa sau polen), insotita de un harait si o senzatie de greutate in piept, poate sugera o alergie sau un astm.De multe ori, o tuse iritativa care apare dupa masa poate fi si semnul unor afectiuni digestive. Pacientul are si alte simptome: arsuri pe gat, flatulenta. O persoana tanara care tuseste de mult timp, scade in greutate si nu are pofta de mancare poate suferi de tuberculoza.
Tusea prelungita indica astm la copii
Studiile internationale arata ca astmul bronsic este cea mai frecventa cauza a tusei cronice (de durata) la cei mici.In 32 dintre cazuri, de vina este astmul bronsic, in 23 bolile ORL (cum este sinuzita), in 15 - refluxul gastroesofagian. Problemele cardiace pot fi de vina in cazul a 12 copii din o suta afectati,spune un bilant realizat de un doctor. Prezenta unui corp strain in bronhii poate fi de vina doar intr-unul din cazuri. Adolescentii mai pot avea o tuse cronica pe fond psihic, care nu raspunde la niciun medicament antitusiv, si care poate fi tratata cu ajutorul psihoterapiei.
Tusea nefiind decat simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie.
Prin urmare este foarte important sa consultam un medic la primele semne de cronicizare(durata indelungata) a tusei pentru realizarea unor controale amanuntite.

luni, 2 februarie 2009

Twilight

Am deosebita placere de a va recomanda un film extraordinar de frumos,o poveste de iubire incredibila intre un vampir si o adolescenta de 17 ani. Filmul se numeste "Twilight" si vorbeste despre o iubire aproape imposibila,o iubire pura,inocenta,exact asa cum ar trebui sa existe si in viata reala. Pentru a va convinge atasez mai jos trailer-ul de prezentare. Vizionare placuta!