luni, 6 aprilie 2009

Meningita

Meningita-inflamatie a meningelui,membrana ce imbraca scheletul coloanei si maduva- este, de obicei, o boala a copilariei. Exista doua forme: virala si, mai grava, cea bacteriana. Semnul cel mai evident al bolii este aparitia unei eruptii vinetii, cauzata de sangerarea micilor vase(capilare) din piele. Eruptia in meningita apare brusc si se raspandeste rapid, acoperind membrele si corpul intreg. In cazuri extreme, copilul poate intra in colaps la cateva ore de la aparitia acestei eruptii, asa incat tratamentul trebuie instituit rapid.
Fontanelele(portiunea moale de pe crestetul capului copilului mic) poate fi turgenscenta si tare la atingere.
Diagnostic
Pentru a confirma diagnosticul de meningita, se practica o punctie lombara. Procedura implica introducerea unui ac in canalul medular, pentru extragerea lichidului cefalorahidian(LCR). Lichidul, care inconjoara maduva si creierul, si care contine bacterii sau virusi, este trimis la laborator pentru analize.
Daca lichidul este tulbure la examinarea cu ochiul liber, sugereaza o infectie cauzata de meningita. Examenul microscopic este cel care va pune diagnosticul final, precizand numarul si tipul celulelor, precum si microbul responsabil de infectie. Microbii care cauzeaza meningita sunt de tip bacterian sau viral si identificarea lor exacta permite o terapie corecta. Astfel, antibioticele sunt utile numai in meningitele bacteriene.
Cel mai periculos tip de infectie este cel cu Meningococcus, bacterie ce intra in fluxul sanguin si cauzeaza septicemie severa(infectie a sangelui). Alte bacterii care cauzeaza frecvent meningita sunt : Haemophilus Influenzae de tip B si Streptococcus Pneumoniae.
Prognostic
Evolutia infectiei depinde de reactia organismului. Infectia virala se limiteaza de obicei singura. In cazurile de meningita bacteriana, cheia supravituirii este diagnosticul si tratamentul precoce. Diagnosticarea tardiva poate duce la deces sau la complicatii.
Acestea pot fi:
- paralizia nervilor craniei, ducand la strabism, surzire si paralizii ale membrelor;
- strare de inconstienta, cauzata de lichidul acumulat in creier;
- probleme mentale si de comportament; in final deces.
Cauze
Bacteria care produce meningita intra in sange prin nas si gat, cauzand infectarea sangelui(septicemia), care, apoi, infecteaza si meningele.
Principalele tipuri de bacterii care determina meningita sunt:
- Meningococcus;
- Pneumococcus;
- Haemophilus influenzae;
- Streptococcus;
- Staphylococcus.
Uneori mai sunt si alte cauza:
- la nou-nascuti slabi, meningita poate fi cauzata de E.Coli, sursa infectiei fiind ombilicul.
- virusurile si fungii pot fi alte cauze ale meningitei.
Incidenta
Doua treimi dintre cazurile de meningita apar la copii sb 15 ani. Dintre acestea, 80% din cazuri sunt la copii sub 5 ani. Nou-nascutii(copii pana la varsta de 3 luni) si copii intre sase si noua luni prezinta riscul cel mai mare de infectare. In perioada neonatala, infectia este cauzata in primul rand de E.Coli, organism ce traieste in intestine si provine din zona ombilicala.
Majoritatea cazurilor de meningita bacteriana incep cu septicemie; germenii intra in sange prin nas.
Infectia urechii poate cauza si ea meningita.
In cazuri rare, meningita se poate dezvolta dintr-o infectie secundara unei fracturi craniene deschise.
Tratament
Atunci cand este suspectata o meningita bacteriana sau septicemie, se administreaza cat mai curand penicilina(benzylpenicillin), de preferat prin injectii intramusculare. O singura injectie poate salva viata: indicele de mortalitate este intre 7-20% si depinde de tipul infectiei.
Odata ce a fost stabilit tipul infectiei, se administreaza antibioticul potrivit. Tratamentul dureaza, de obicei, intre 10-14 zile.
Meningita virala necesita de obicei tratament cu calmante si odihna; antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor.
Profilaxie
Vaccinul antihaemofilus protejeaza impotriva meningitei cu haemophilus si este administrat de rutina la doua, trei si patru luni. Meninigita este contagioasa, asa incat cazurile vor fi izolate imediat. Contactatii vor fi imunizati cu vaccin, pentru a preveni o posibila epidemie.