joi, 12 noiembrie 2009

Salveaza viata unui viitor medic!

Claudia are 24 de ani si este studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova. Visul ei este sa devina doctor pentru a-i putea ajuta pe cei aflati in suferinta. Are un suflet bun si cald si este iubita atat de colegi cat si de profesori, fiind unul dintre cei mai buni studenti din generatia ei. Nu ai cum s-o cunosti si sa nu o iubesti. In ochii ei albastri nu se regaseste decat bunatate, daruire si modestie.
Din luna februarie 2009, cand a fost diagnosticata cu o boala maligna a ganglionilor limfatici – un tip rar de limfom, ea ne-a dat tuturor o lectie de demnitate. Claudia nu a lasat ca nenorocirea care i-a curmat destinul sa-i spulbere visele. A inceput lupta cu boala de una singura, tacit si fara sprijinul celor din jur nedorind sa isi impovareze colegii si prietenii. In aceasta perioada, desi a urmat o cura puternica de chimioterapie, nu a lipsit de la facultate si nu a trezit suspiciunea apropiatilor. Mai mult, atunci cand colegii ii admirau noua coafura, care de fapt era rezultatul tratamentului, ea gasea puterea sa zambeasca si sa le multumeasca. In sesiunea din vara a dat toate examenele si a avut numai note de 10.
Insa tratamentul puternic cumulat cu eforturile din sesiune au dus la aparitia unei insuficiente corticosuprarenaliene. Momentan este in desfasurare o reevaluare completa a starii ei, estimandu-se necesitatea unui transplant de maduva cu celule stem, tratament al carui cost este estimat la 100.000 de euro.
Acum viata ei depinde si de noi. Putem face ceva sa-i readucem zambetul pe buze si bucuria de a trai. In acest moment Claudia are nevoie de noi toti, cei care o cunosc si tin la ea, sau cei care nu o cunosc, dar vor sa faca un lucru nobil, oferindu-i posibilitatea sa-si urmeze vocatia de a fi mereu aproape de oameni, intelegandu-i si alinandu-le suferinta.
Vineri, 13 noiembrie, ora 21.00 pe TVR1, in cadrul emisiunii "O data-n viata" a doamnei Iuliana Tudor, va fi prezentat cazul Claudiei fiind sustinut de o vedeta. In emisiune concureaza trei cazuri umanitare, iar vedetele care le sustin vor trece prin mai multe probe de talent. In functie de telefoanele si sms-urile telespectatorilor unul dintre cele trei cazuri va fi castigator. Pe toata durata emisiunii se pot trimite SMS-uri cu donatii pentru fiecare caz in parte. Putem s-o ajutam pe Claudia si cu aceasta ocazie. Haide sa aratam ca suntem alaturi de ea!
Doneaza pentru Claudia!
Conturi deschise la BCR, sucursala Lapus, Craiova, Dolj:
Cont in LEI
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.ROL.3
IBAN: RO52RNCB0138020565790003
Cont in EURO
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.EUR.4
IBAN: RO25RNCB0138020565790004
Titular: Chelan Claudia-Valeria
Important: La ghiseu trebuie specificat ca suma depusa reprezinta DONATIE!
Sau online:
http://www.claudia-chelan.eu/

miercuri, 4 noiembrie 2009

Recomandările Ministerului Sănătăţii vs părerea mea despre gripa porcină

Gripa AH1N1 îmbolnăveşte din ce în ce mai mulţi români, în ultimele 72 de ore au fost confirmate 128 de noi cazuri în toată ţara. Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la gripa nouă.
- Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului.
- Batistele personale nu se împrumută.
- Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun.
- Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile.
- Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.).
- Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Medicamentaţia pentru tratarea gripei noi va fi administrată numai de medic, Ministerul Sănătăţii avertizează că populaţia să nu se trateze singură ci sa se prezinte la medic.
Elevii, studenţii şi profesorii care prezintă simptome de îmbolnăvire cu virusul gripal de tip A/H1N1 trebuie să stea acasă, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În caz că într-o regiune se constată un număr mare de îmbolnăviri, şcolile ar trebui închise pentru a limita răspandirea bolii, recomandă OMS. Şcolile trebuie însă să promoveze igiena respiratorie şi a mâinilor şi să pună la dispoziţie spaţii pentru izolarea elevilor care prezintă simptome de îmbolnăvire, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jena în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.
=>Părerea mea este una mai scurtă! Tot ce se spune prin mass-media este oarecum adevărat. Acest virus este într-adevăr foarte periculos şi este de preferat să ne ferim pe cât posibil de aglomeraţii sau de persoanele care prezintă astfel de simptome,însă....haide-ţi să fim serioşi... nu poţi să stai închis în casă de frica acestui virus, sau să o iei la fuga din calea tuturor celor care prezintă simptome de gripă. Tot ce putem face practic noi este ca în viaţa de zi cu zi să mâncăm sănătos, să luăm şi nişte vitamine care să ajute sistemul imunitar al organismului şi să sperăm că nu vom fi atât de ghinionişticontactăm acest virus. Bineînţeles că nu trebuie să fim inconştienţi ca în zonele de risc maxim, ca de exemplu un spital, să fim nepăsători; se poate folosi cu uşurinţă o mască medicală de protecţie care să ne ferească de acest lucru fără să ne gândim la estetic când nu este cazul. Chiar am văzut multe persoane în zona spitalului purtând astfel de măşti şi m-am bucurat să văd că este luată în serios această gripă în ciuda celor care nu vor să dea crezare avertismentelor serioase din toate mediile informative.
În concluzie, o alimentaţie care să întărească sistemul imunitar şi/sau vitamine, precum şi o protecţie atunci când este cazul este tot ce putem face până la apariţia unui medicament sau vaccin impotriva acestei gripe.

Bine v-am regăsit!

Bine v-am regăsit! Am luat o pauză mai lungă şi nu am mai postat nimic din două motive: unul este acela că am avut mari probleme cu calculatorul şi nu am mai avut acces la internet şi al doilea este că intenţionam să renunţ deoarece am considerat că nu am suficient timp să mă ocup de el. Însă m-am răzgândit, voi continua şi în plus pe blog se vor regăsi şi postări mai puţin medicale,însă având stransă legătură cu Medicina şi anume voi posta şi întâmplări din viaţa de student la Medicină,asta ca un ajutor în luarea unei decizii pentru cei care au de gând să încerce... Prin urmare voi încerca să fac în aşa fel încât numele pe care l-am dat blogului să fie unul în adevăratul sens al cuvântului şi anume un jurnal al unei studente la Medicină.
Voi incepe prin a vă povesti o întamplare mai neobişnuită prin care am trecut astăzi la facultate. Cu toate că sunt studentă în anul II, nu mi-a trecut niciodată prin minte cum ar fi dacă într-o zi, cineva va suna şi va spune că în clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova este amplasată o bombă care în scurt timp va exploda... Însă uite un lucru obişnuit deja în viaţa unui medicinist : niciodată să nu spui niciodată! Astăzi prin urmare am avut ocazia să văd cum este. Eram la jumatatea unui curs de 3 ore care se anunţa destul de placut fiind vorba despre interpretarea unui EKG, când pe uşă a intrat, fără să bată(interpretarea o las pentru voi), un domn de la Poliţia Română care a "rugat-o" pe doamna profesoară(care defapt este doctoră,însă se pare că pentru unii oameni,atunci când intră într-o facultate de medicină este greu de dedus acest lucru) să iasă o secundă la uşă. Bineînţeles că doamna doctoră a fost uimită la vederea organului de politie şi nu a mai stat pe gânduri,a ieşit scuzându-se. S-a întors după doar 30 de secunde,puţin mai palidă decât ieşise... Ne-a spus să ne păstram calmul, să ne strângem lucrurile în linişte şi în deplină ordine şi să ieşim în afara facultăţii cât mai repede deoarece a fost primit un apel prin care s-a făcut o ameninţare cu bombă. Am urmat întru totul indicaţiile domnei doctor şi când am ieşit afară am vrut să cerem mai multe detalii domnilor poliţişti care foarte draguţi ne-au spus cu zâmbetul pe buze că putem merge acasă pentru că probabil până mâine dimineaţă nu va intra nimeni în facultate. Partea mai puţin plăcută pentru colegii care veniseră cu maşina a fost că a trebuit să plece fără ea deoarece domnii poliţişti nu i-au lăsat să le ia din parcare... Pentru noi a fost oarecum comic momentul, deoarece toata lumea ştia că este cel mai probabil să fie doar o farsă şi glumeţi cum suntem de obicei am început să facem speculaţii cu privire la persoana care a facut această ameninţare : să fie oare un student care nu a avut timp să înveţe pentru seminar sau poate un student care nu a dorit să vină astăzi la cursuri din cauza vremii??? Asta momentan va rămâne o enigmă, însă sunt convinsă că nu şi pentru poliţie... Să tot mergi la facultate în zile ca aceasta, nu?:))