duminică, 17 ianuarie 2010

Gripa "porcina"(AH1N1)

Aceasta gripa este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A (H1N1), care se transmite si la oameni.

Ce este gripa porcina?

- Gripa porcina (H1N1) este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%).

- Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici.

- Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni, lucru care s-a intamplat deja.

Care este diferenta intre gripa porcina si celelalte gripe

Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.

Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar, gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori,oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave. Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.

Implicatiile gripei porcine pentru sanatatea umana

Izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate la nivel mondial, in acest moment vorbindu-se despre o pandemie.

In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.

La ora actúala sunt confirmate zeci de mii de cazuri pe toate continentele. In Romania sunt confirmate (pana la date de 3 noiembrie) 555 de cazuri.

Simptomele gripei porcine

- tuse

- durere in gat

- febra (38-39 grade Celsius)

- dureri de cap si dureri musculare

- oboseala

- greata si diaree

In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile.

Recomandari pentru prevenirea imbolnavirilor cu gripa porcina

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea va recomandam respectarea urmatoarelor masuri:

- Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta;

- Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;

- Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile;

Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);

- Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Gripa porcina - mortalitate mai ridicata in cazul varstnicilor

Nicio grupa de varsta nu este la adapost de riscurile spitalizarii si mortii provocate de gripa A H1N1, conform unui studiu epidemiologic efectuat in California (vest). In esantionul care a stat la baza acestui studiu, contrar tendintelor evidentiate de statistici nationale americane recente, mortalitatea in spitale a fost mai ridicata in randul persoanelor de 50 de ani decat in randul tinerilor.

Studiul se refera la primele 1.088 de spitalizari din California, in urma unei infectii cu virusul A H1N1, intre 23 aprilie si 11 august 2009. Autorii acestuia au observat ca, din primele 1.088 de spitalizari din California, care au urmat unei infectii cu virusul A H1N1,344 de pacienti (32 la suta) aveau varsta sub 18 ani, tinerii fiind cei mai numerosi dintre persoanele spitalizate.

Varsta medie a tuturor persoanelor spitalizate din cauza grippei A H1N1 era de 27 de ani, conform studiului.

Perioada medie dintre debutul simptomelor si deces a fost de 12 zile, iar cauza cea mai frecventa a fost o pneumonie virala si un sindrom respirator acut sever.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rata de infectare, in cel mai pesimist scenariu, la nivel mondial, ar fi de 30 la suta (unul din trei), dar ultimele estimari care fac referire la acest val arata ca rata de infectare ar fi de 22 la suta si chiar mai jos decat atat. Mortalitatea anuntata de OMS in cazul pandemiei ar putea fi intre 0,1 la suta si maxim 2 suta, acest maxim fiind inregistrat in 1918.

Tratament si vaccinare

La nivel mondial au fost dezvoltate vaccinuri eficiente in ceea ce priveste imunizarea organismului uman in fata virsului gripei porcine, chiar daca au fost si situatii in care s-a spus ca aceste vaccinuri nu sunt benefice. In Statele Unite ale Americii exista din 15 septembrie 2009 un vaccin avizat pentru administrarea umana.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta este recomandat a fi facut sub stricta supraveghere medicala.


Niciun comentariu: