joi, 28 ianuarie 2010

A manca sau a nu manca… ciocolata ?

In mod cert niciodata o cura de slabire nu va contine ciocolata in lista de alimente recomandate. Ne vom gandi insa la ea , vom pofti si probabil la un moment dat vom si ceda si o vom manca pentru ca sigur o bucatica mica nu va strica, nu??!!… Ei bine o bucata de ciocolata clar nu va afecta dieta pe care incerci sa o respecti cu conditia insa ca acea bucata sa ramana una singura si sa nu se transforme intr-o tableta, pentru ca daca se intampla asta atunci poti sa renunti si la salata inlocuind-o cu un cheeseburger si sa declari dieta total compromisa.

Sfaturile medicilor dieteticieni ne spun si de o metoda mai simpla de a ne satisface pofta de dulce : ciocolata neagra. Da, stiu, nici nu se compara cu celelalte tipuri de ciocolata si parca iti piere cheful de dulce imediat ce o gusti; nu pentru ca te-ai fi saturat cu ea ci din cauza gustului ei amar. Dar nu te grabi sa o judeci asa de repede. Pe langa faptul ca iti este recomandata pentru pofta de dulce (atentie!! in cantitati limitate) ea are si multe proprietati care iti ajuta intregul organism.

Se pare ca ciocolata neagra este recunoscuta pentru calitatile sale de antioxidant si in plus ajuta la reducerea riscului de atac de cord deoarece sangele se coaglueaza mai greu la persoanele care consuma ciocolata. Astfel, datorita acestor antioxidant,i ea imbunatateste cantitatea de colesterol „bun” din organism si il scade pe cel „rau”. Mare atentie insa, cercetatorii spun ca in combinatie cu laptele efectul antioxidant al ciocolatei se anuleaza. Deci alege o ciocolata cu cantitate mare de cacao ( 85%) si incearca pe viitor cand alegi o ciocolata sa nu alegi dintre cele cu lapte pentru ca in ciuda faptului ca sunt cele mai gustoase sunt (cum e si regula) cele care iti fac cel mai putin bine.

Oricum e clar ca exista totusi o scuza buna de a consuma ciocolata. Si daca ai inceput deja sa te simti mai vesela este si din cauza faptului ca ciocolata contine o substanta numita feniletilamina care este secretata si de creier si care aduce o stare de euforie in organism.

Ciocolata neagra te ajuta sa lupti si cu oboseala, pentru ca se pare ca un consum zilnic de cateva zeci de grame de ciocolata nu doar iti ridica moralul ci te si energizeaza.

Aceste proprietati sunt datorate flavonoizilor care se gasesc in ciocolata neagra. Acestia sunt cei care fac ca acest tip de ciocolata sa poata ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la scaderea zaharului din sange si la imbunatatirea circulatiei sangelui catre creier. Acesti flavonoizi de regasesc si vin, afine, ceai verde…

Ce este insa foarte important este ca ciocolata neagra pe care o mancam sa fie una de calitate. Unele companii au ales sa scoata acesti flavonoizi din compozitia ciocolatei negre pe care o produc deoarece are un gust prea amar. Rezultatul este un produs mai gustos dar care din pacate isi pierde toate calitatiile benefice pe care le-am mentionat inainte si care sunt date chiar de aceste substante. Asa ca daca nu alegi ciocolata neagra potrivita atunci degeaba o mai mananci e ca si cum ai manca orice alt tip de ciocolata.

Inca un lucru foarte important: daca articolul acesta iti spune ca este ok sa manaci din cand in cand cate o bucata de ciocolata neagra, chiar daca esti la dieta, asta nu inseamna ca ea nu contine calorii. Ba din contra, contine chiar multe. La o bucata de 100 de grame pot fi si 530 de calorii. Asa ca in nici un caz nu te aventura „sa gusti” mai mult de o bucata (asta daca mai vrei sa ramai la cura) si nu uita ca daca de exemplu mananci 100 de grame de mere vor fi doar 50 de calorii si vei obtine acelasi efect antioxidant, multe vitamine …. dar nu iti promit acelasi sentiment de satisfactie ca dupa o ciocolata.

Niciun comentariu: