duminică, 8 martie 2009

Keratoconjunctivita sau sindromul de ochi uscati

Sindromul de "ochi uscati" (keratoconjunctivita, xeroftalmia) este cea mai comuna problema cu care se confrunta medicii oftalmologi; este cauzata, in principal, de calitatea lacrimilor secretate de glandele lacrimale.
Lacrimile sunt constituite din apa (hidratare), lipide (lubrifiere), mucus, anticorpi si proteine specifice.Una dintre cauzele aparitiei acestui sindrom este procesul de imbatranire, datorita scaderii concentratiei in lipide a lacrimilor si este mai frecvent la femei. Alti factor sunt cei climatici, dar si aerul conditionat, fumul de tigara, calculatorul.
Lentilele de contact pot da senzatia de uscaciune a ochilor deoarece absorb lacrimile. Anumite medicamente, afectiunile tiroidei, Parkinson-ul, sindromul Sjogren, deficienta de vitamina A sunt o cauza pentru aparitia acestei tulburari. De asemenea, femeile se confrunta adesea cu o astfel de problema datorita schimbarilor hormonale din perioada menopauzei.
In general, sindromul de ochi uscati se manifesta prin mancarime, roseata, iritatie, vedere incetosata, lacrimare excesiva, discomfort dupa citit, privit la TV, lucru la computer.
Exista mai multe teste pentru a pune diagnosticul de ochi uscati. Medicul poate masura producerea, rata evaporarii si calitatea lacrimilor.
Tratamentul sindromului de ochi uscati consta, de cele mai multe ori, in utilizarea de lacrimi artificiale. Aceste produse amelioreaza temporar senzatia de ochi uscati. Sunt recomandate produsele oftalmice fara conservanti deoarece acestia pot provoca iritatii. Trebuiesc evitate produsele care "albesc" ochiul – acestea nu contin lubrifianti adecvati si, de cele mai multe ori, inrautatesc problema.
Blocarea canalelor de scurgere a lacrimilor este o alta metoda prin care se evita pierderea lacrimilor. Aceasta se poate face cu ajutorul unor baze dizolvabile ce contin colagen. Se poate efectua blocarea temporara sau chiar permanenta a acestor canale.
In 2002, FDA a aprobat picaturile de ochi pentru tratamentul sindromului cronic de ochi uscati, destinate sa stimuleze producerea naturala a lacrimilor.
Inflamatia poate fi inlaturata prin folosirea de steroizi topici sau ciclosporine.Alte medicamente topice sau chiar interventii chirurgicale menite sa blocheze canalele care fac legatura dintre ochi si nas, evitandu-se astfel scurgerea lacrimilor, pot fi o alternativa de tratament.
Schimbari simple in modul de viata pot reduce acest fenomen: consumul adecvat de lichide si clipitul des, mai ales cand privim la TV, evitarea frecarii ochilor.
Keratoconjunctivita este, de obicei, o problema cronica. Majoritatea pacientilor cu forme moderate pot fi tratati simptomatic cu topice lubrifiante. Insa, atunci cand simptomele sunt severe, acestea se manifesta prin vedere incetosata, iritatie severa, ajungandu-se pana la imposibilitatea de a tine ochii deschisi sau de a conduce.
Tratarea ochilor uscati este importanta atat pentru comfort, dar mai ales pentru sanatatea corneei.

Niciun comentariu: