vineri, 6 martie 2009

Varsta paterna inaintata, risc crescut de tulburare bipolara la urmasi

Tulburarea bipolara insumeaza diferite modificari ale dispozitiei, clinic cunoscute sub numele de manie. Indivizii cu episoade de manie au de asemenea episoade depresive, sau episoade mixte, in care mania se asociaza cu depresia. Aceste episoade sunt in mod normal separate prin perioade de dispozitie normala, cu toate ca in cazul anumitor pacienti depresia si mania pot alterna in mod rapid. Episoadele maniacale pot uneori genera simptome psihotice precum deluziile sau halucinatiile.
Sindromul bipolar fost subdivizat in bipolar I, bipolar II, bipolar NOS si ciclotimia in functie de tipul si severitatea episoadelor.
Sindromul bipolar a fost redenumit recent sindromul dispozitiei afective bipolare, terminologie care face referire la ciclul dintre episoadele de manie si depresie (cei doi poli), inlocuind vechiul termen de boala maniaco-depresiva, dat de catre Emil Kraepelin (1856-1926). Termenul nou conceput incearca sa limiteze stigma sociala asociata cu “mania” si “depresia” conflictuala.
Exista putini factori de risc identificati in aparitia sindromului bipolar, unul dintre acestia fiind insa prezenta cazuri de psihoza in randul membrilor familiei. Totusi, multi pacienti cu aceasta tulburare nu au rude afectate. Pentru a explica heterogenicitatea bolii, s-au realizat variate incercari de a clasifica boala in functie de varsta aparitiei.
In trecut, alte tulburari psihiatrice, precum schizofrenia si autismul, au fost asociate cu varsta inaintata a tatalui. Pentru a evidentia faptul ca si tulburarea bipolara are o asociere cu cauza mai sus mentionata au fost alesi 13.428 subiecti bolnavi, si s-au ales cinci grupuri de control cu persoane corespunzatoare sanatoase corespunzatoare ca sex si varsta, celor din grupul bolnav.
Cu cat varsta tatalui e mai inaintata, cu atat e mai probabil ca un individ sa fie bipolar. S-a evidentiat aceasta constatare, astfel ca participantii cu tati mai in varsta de 29 de ani aveau un risc ridicat de a dezvolta sindrom bipolar, iar cei a caror varsta paterna era de peste 55 de ani aveau cu 1.37 mai multe sanse sa fie diagnosticati cu afectiunea, spre deosebire de copiii al caror tata avea varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani. Studiul a dezvaluit ca varsta mamei nu influenteaza aparitia acestei boli.
Un posibil mecanism ce ar putea explica acest fenomen ar fi urmatorul: Cu cat barbatii imbatranesc celulele stem se replica succesiv, putand aparea mutatii rezultate din erorile de copiere ale ADN-ului. Femeile sunt nascute cu cantitatea maxima de oua ce au trecut deja prin doar 23 de replicari, un numar ce nu se schimba cu varsta. De aceea erorile de copiere ale ADN-ului nu cresc in numar o data cu varsta mamei. Astfel a fost confirmata afirmatia conform careia varsta materna nu influenteaza riscul de aparitie al tulburarii bipolare.

Niciun comentariu: