joi, 5 martie 2009

Lipsa de somn si obezitatea

Alaturi de aportul alimentar, exercitiile fizice si fondul genetic, se pare ca si somnul intervine in controlul greutatii. Desi ceilalti factori sunt luati in serios, lipsa somnului este adesea trecuta cu vederea. Exista doi hormoni principali implicati in reglarea apetitului si a aportului alimentar, ale caror niveluri variaza dramatic in timpul somnului - leptina si ghrelina. Leptina este un hormon cu structura proteica, implicat atat in reglarea metabolismului si a apetitului, precum si in arderea caloriilor. Hormonul este produs de tesutul adipos si interactioneaza cu o serie de receptori, mai ales la nivelul nucleului ventromedial hipotalamic, cunoscut si ca "centrul apetitului". Aici semnalizeaza aportul suficient de alimente, sau satietatea. In timpul somnului, nivelul hormonului creste, trimitand semnale ca este destula energie si deci nu este nevoie sa se produca mai multa. Atunci cand nu dormim suficient, cantitatea leptinei poate scadea atat de mult incat creierul sa interpreteze semnalul ca un aport alimentar insuficient. Semnalele transmise apoi sunt de senzatie de foame, desi nu este de fapt nevoie de un aport caloric crescut. In consecinta, caloriile ingerate sunt stocate in tesutul adipos, pentru a putea si folosite ulterior ca sursa de energie.
Ghrelina este un hormon produs de celulele gastrice fundice si de celule pancreatice, care stimuleaza apetitul. Hormonul mai este produs si de nucleul arcuat hipotalamic, unde stimuleaza la randul sau secretia hormonului de crestere. La acest nivel, activeaza sistemul colinergic-dopaminergic de recompensa, circuit care intareste nevoia de recompense, cum ar fi mancarea, dar si substante care pot duce la dependenta. Un studiu a aratat ca somnul pe perioade scurte se asociaza cu nivele inalte ale acestui hormon si cu obezitatea. Cercetatorii au observat o relatie invers proportionala intre orele de somn si concentratiile plasmatice ale hormonului.
Secretia celor doi hormoni are loc in diferite momente ale zilei, dar mai ales in timpul noptii, relatia dintre privarea de somn si obezitate putand fi explicata printr-o modificare a nivelului acestora, indusa de somnul insuficient.
Jacques Montplaisir, profesor la departamentul de psihiatrie si director al Centrului pentru Probleme de Somn de la Spitalul Sacre-Coeur, spune ca 26% din copiii care dorm mai putin de 10 ore pe noapte intre varstele de 2 ani si jumatate si 6 ani sunt supraponderali. O echipa de cercetatori a studiat 1138 de copii si au observat ca: 26% sunt supraponderali, 18,5% aveau un indice de masa corporala intre 25 si 30 si 7,4% erau obezi, cu un IMC peste 30.
Un alt studiu a analizat datele a 17000 participanti din 1982, iar rezultatele au fost urmatoarele:
- cei care dormeau aproximativ 5 ore pe noapte aveau cu 73% mai multe sanse sa devina obezi decat cei care dormeau 7-9 ore pe noapte,
- cei care dormeau 6 ore pe noapte aveau cu 27% mai multe sanse sa devina obezi decat cei care dormeau 7-9 ore pe noapte,
- cei care dormeau doar 2-4 ore pe noapte aveau cu 67% mai multe sanse.

Niciun comentariu: