joi, 5 februarie 2009

Polivitamine pentru copii


Copii au mai multa nevoie de vitamine decat adultii. Din fericire,astazi exista deja preparate complexe cu multe vitamine si minerale obtinute in exclusivitate din produse naturale.
In prezent, se comercializeaza si produse vitaminice care contin alaturi de zahar, substante sintetice si conservanti. Se pune intrebarea daca aceste produse sunt indicate pentru copii. Se stie ca gradul de absorbtie si de utilizare in organism a substantelor sintetice este mai dificil in comparatie cu al celor naturale.
Alimentatia copiilor prescolari si scolari din tara noastra este pe departe de a fi ideala, cu toate ca aceasta varsta necesita un aport alimentar rational si corespunzator. Dezechilibrele alimentare pot genera probleme grave in evolutia si cresterea normala a copiilor si, totodata, pot influenta in mare masura sanatatea viitorilor adulti.
Scopul principal al alimentatiei nu consta doar in alungarea senzatiei de foame, ci in asigurarea materialelor nutritive, vitaminelor si sarurilor minerale necesare functionarii optime a organismului. In cazul unui consum alimentar neadecvat cantitativ si calitativ, apare riscul ca organismul sa nu primeasca vitaminele necesare pentru dezvoltarea si regenerarea sa optima.
Majoritatea copiilor din tara noastra nu sunt alimentati in mod adecvat. Factorii externi(stresul, lumina artificiala, poluarea mediului inconjurator, radiatiile ionizante, conservantii alimentari, unele medicamente etc.) cresc nevoile vitaminice in plina dezvoltare.
Dusmanii principali ai copiilor, in primul rand ai celor care traiesc in orasele mari, sunt plumbul si cadmiul, care provin din gazele de esapament si din fumul de tigara. Conform unor date oficiale din anul 1990, la Londra, de exemplu, la noua din zece copii domiciliati in vecinatatea unui bulevard foarte circulat, cantitatea masurata a plumbului din sange a depasit nivelul admis, iar la jumatate din copii analizati, s-a ridicat la peste 20 micrograme, nivel acceptabil numai pentru adulti. Cercetatorii au constatat ca lipsa zincului din organism duce la cresterea fixarii plumbului si cadmiului in organism, deci prin consumul de zinc se poate reduce riscul intoxicarii cu aceste doua elemente poluante.
Copii din SUA sunt mai puternici, mai inalti si mai sanatosi decat cei care locuiesc in Europa. Inainte de toate, acest lucru este rezultatul alimentatiei rationale. Copii puternici si sanatosi dau un randament fizic si intelectual mult mai mare in cadrul activitatilor scolare, integrandu-se, apoi, mai bine in sistemul concurential. Atunci cand este vorba de dezvoltarea si sanatatea copiilor nostri, nu putem face compromisuri, trebuie sa le asiguram din toate, tot ce e mai bun.
Polivitaminele de calitate superioara pentru copii contin vitaminele A, D, E si C, precum si vitaminele din cadrul complexului B. Totodata, in componenta lor intra si elemente minerale importante: calciu, fosfor, iod, magneziu, cupru, zinc, mangan si potasiu. O excelenta metoda de a ne convinge copii sa le consume o reprezinta forma de prezentare- figurine de animale care pot fi mestecate si seamana cu bomboanele, dar nu contin zahar sau coloranti sinbtetici.

Niciun comentariu: