marți, 3 februarie 2009

Tusea la copii si tineri


Tusea poate avea legatura cu raceala sau gripa, insa daca persista si noaptea poate fi semnul unei boli mai grave, precum astmul.
O explicatie pentru tusea uscata care a aparut din senin poate fi o raceala sau gripa. In acest caz, tusea este insotita de secretii nazale si dureri de gat. Cand nu ai niciunul dintre aceste semne, iar tusea dureaza de mai mult de doua-trei saptamani, s-ar putea sa suferi de astm, alergie sau reflux gastroesofagian.
Tusea care apare in raceli si gripe este la inceput o tuse uscata, iritativa, urmata de o perioada de tuse productiva. Nu ar trebui sa tina mai mult de o luna. In acest context infectios avem de obicei si alte simptome: febra, secretie nazala, rinoree purulenta, frisoane, alterarea starii generale, mialgii (dureri musculare).Deoarece tusea este un reflex al cailor respiratorii, prin care se elimina secretiile, se recomanda ceaiurile calde, care mentin faringele umed. Poti lua si un sirop calmant, in functie de tipul de tuse: uscata sau cu expectoratie. La copii, se poate pune in nas, cu ajutorul unei seringi fara ac, ser sau apa de mare, inainte de culcare.
Dupa ce raceala a trecut, este normal ca tusea sa mai persiste. Aceasta tuse se numeste tuse reziduala si apare prin hiperactivitate bronsica, atunci cand treci de la o temperatura la alta sau cand faci miscare. Trebuie sa fie din ce in ce mai rara si sa nu mai deranjeze asa de mult.
Tusea uscata, asemanatoare celei din raceli, poate aparea si ca un efect al unor medicamente si dispare odata ce le-ai intrerupt. Daca totusi nu poti face legatura cu niciun tratament nou inceput, iar tusea persista de mai multe saptamani (ai deja o tuse cronica), este cazul sa-ti faci un examen ORL si o radiografie pulmonara, pentru a exclude posibile afectiuni ale cailor respiratorii. Doctorul iti va cere probabil si teste alergologice. Tusea uscata declansata mai ales noaptea de diferiti factori iritativi (praf de casa sau polen), insotita de un harait si o senzatie de greutate in piept, poate sugera o alergie sau un astm.De multe ori, o tuse iritativa care apare dupa masa poate fi si semnul unor afectiuni digestive. Pacientul are si alte simptome: arsuri pe gat, flatulenta. O persoana tanara care tuseste de mult timp, scade in greutate si nu are pofta de mancare poate suferi de tuberculoza.
Tusea prelungita indica astm la copii
Studiile internationale arata ca astmul bronsic este cea mai frecventa cauza a tusei cronice (de durata) la cei mici.In 32 dintre cazuri, de vina este astmul bronsic, in 23 bolile ORL (cum este sinuzita), in 15 - refluxul gastroesofagian. Problemele cardiace pot fi de vina in cazul a 12 copii din o suta afectati,spune un bilant realizat de un doctor. Prezenta unui corp strain in bronhii poate fi de vina doar intr-unul din cazuri. Adolescentii mai pot avea o tuse cronica pe fond psihic, care nu raspunde la niciun medicament antitusiv, si care poate fi tratata cu ajutorul psihoterapiei.
Tusea nefiind decat simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie.
Prin urmare este foarte important sa consultam un medic la primele semne de cronicizare(durata indelungata) a tusei pentru realizarea unor controale amanuntite.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Anca,multumes frumos pentru ca te-ai trudit si ai sris despre tuse.Chiar mi-a fost de folos ce am citit si se vede ca vei fi un medic foarte bun,succes!